Editia a VI-a

« Trofeul AMARA 1973 », 9-12 august

SE IMPUNE O OPERAŢIE DE DISECARE

Câţiva concurenţi de la Amara ’73 au participat şi în ediţia anterioară cu un repertoriu la limită. «Hei, mare!», «A doua tinereţe», «Noapte de catifea», «N-am ştiut» sunt piesele cele mai la îndemână, nu atât pentru frumuseţea sentimentală de familie cât pentru simplitatea tematică şi pentru îndrăzneala interpreţilor cu sau fără vocaţie. Sarcina participanţilor de profesie n-ar fi fost alta decât să mai înveţe… două cântece. Unii au venit cu aceleaşi piese, crezând că, peste noapte, juriul şi-a schimbat opţiunile, viziunea şi creditul sau că, între timp, aplauzele acumulate «pe plan local», în spectacole cu prieteni entuziaşti, dau altă valoare produsului lor. Publicul a şi reacţionat cu un fel de plictis, dar nu acesta este criteriul de argumentare ci amănuntul că, în mai multe rânduri, timiditatea interpreţilor a dat sentimentul de lungimi de primăvară, starea de prelungire şăgalnică, de repetiţie ostentativ artistică. Pentru că actuala ediţie se impune cu seriozitate, socotim mai utilă operaţia de disecare decât o consemnare laudativă. Ediţia a VII-a promite, prin cea actuală, deschideri de mari perspective.

V.M. BASARAB

FIŞA TEHNICĂ

A şasea ediţie sub genericul „Portativ ialomiţean“.

Organizatori: Comitetul judeţean pentru cultură şi artă, Casa creaţiei populare, Comitetul judeţean UTC, Consiliul judeţean al sindicatelor.

Juriu: Vasile Donose – preşedinte, George Grigoriu, Temistocle Popa, Vasile Timiş, Octavian Ursulescu

Număr concurenţi: 33

Premii: Trofeul tinereţii: Elena Toma – Dâmboviţa

Prezentator: Ion Mustaţă

Acompaniament: Orchestra condusă de Horia Moculescu

no images were found

Nu există învinşi şi învingători, ci câştigători

Întotdeauna un efort prilejuieşte un salt, mai cu seamă dacă se bazează pe o structură ştiinţifică. Ar trebui să se înţeleagă, o dată pentru totdeauna, că un festival de muzică uşoară nu este deloc o treabă la îndemâna oricui. De aceea şi doresc să adresez organizatorilor felicitări. Concurenţilor le spun : nu există învinşi şi învingători, ci câştigători. Deci, succes unanim şi afirmare deplină ! Stăruinţă, cizelare, îndrăzneală. Iar publicului, îi urez multe asemenea prilejuri.

Temistocle POPA

Amara se dovedeşte a fi un festival serios

La Amara avem de-a face doar cu cantareti amatori ce bat la portile consacrarii. Totusi, m-a surprins in mod placut valoarea concurentilor. Va marturisesc sincer, m-as fi asteptat sa gasesc interpreti mai putin talentati. Dintre cei peste 40 pe care i-am audiat, 70 la suta pot fi trecuti in categoriile buni si foarte buni. Festivalul de la Amara se dovedeste a fi un festival serios, unul din cele mai importante din tara.

Horia MOCULESCU

Inapoi la pagina anterioara


Page in 1,325 seconds.