Editia a IX-a

“Trofeul AMARA 1976”, 5-8 august

MIHAELA RUNCEANU, GINA PĂTRAŞCU, MIRELA VOICULESCU – STELE ÎN MUZICA UŞOARĂ ROMÂNEASCĂ

Nu voi exagera afirmând că festivalul dotat cu “Trofeul Amara” este cea mai prestigioasă manifestare a genului după Festivalul naţional de muzică uşoară de la Mamaia. Ilustrativ în acest sens poate fi considerată şi ediţia din acest an, a 9-a. Cei 48 de concurenţi, după cum demonstrează primele seri ale concursului, deosebit de bine pregătiţi, personalităţile din juriu, orchestra condusă de Sile Dinicu, scenografia lui Cornel Ionescu, toate ne oferă datele unei veritabile sărbători a muzicii uşoare româneşti. M-am convins că juriul va avea o sarcină deosebit de grea. Sper că vom izbuti să dăm palmaresului final o configuraţie poate mai puţin a stelelor, cât a acestor talente reale care promit să devină… stele în muzica uşoară românească. Festivalul de la Amara are o tradiţie în acest sens. Angela Ciochină, Mihaela Oancea şi Viorel Faur sunt nume astăzi cunoascute în toată ţara, care şi-au luat zborul însoţite de Trofeul Amarei.

Vasile DONOSE

Şi juriul a izbutit. A fost ediţia cea mai productivă în lansarea unor vedete ale muzicii uşoare româneşti. A fost în primul rând Mihaela Runceanu, care nu va uita niciodată ce înseamnă un festival al lansării tinerelor talente şi va crea la Buzău o şcoală care va trimite an de an la Amara certe valori interpretative, dar şi Gina Pătraşcu sau Mirela Voiculescu.

FIŞA TEHNICĂ

Organizatori: Comitetul de cultură şi educaţie socialistă Ialomiţa, Consiliul judeţean al sindicatelor Ialomiţa, Comitetul judeţean UTC, Radioteleviziunea română (redacţia emisiunilor de varietăţi), Uniunea Compozitorilor din România

Juriu: Vasile Donose – preşedinte, George Grigoriu, Laurenţiu Profeta, Mişu Iancu, Aurel Giroveanu, Nicolae Dragoş, Ileana Colomieţ, Grigore Constantinescu, Simona Patraulea, Sile Dinicu, Constantin Arvinte, Vasile Timiş, Toader Constantin, Corbu Ion.

Număr concurenţi: 48

Premii:

Trofeul tinereţii: Mihaela Runceanu – Buzău

Premiul I: Mirela Voiculescu – Arad, Nicoleta Velicu – Bucureşti

Premiul al II-lea: Gina Pătraşcu – Timişoara, Marinela Şerban – Bucureşti

Premiul al III-lea: Elena Petcu – Ialomiţa, Viorel Rus – Bucureşti

Menţiune: Ionel Felician – Constanţa

Menţiune: Elena Szerdosz – Botoşani

Menţiune: Georgeta Broştineanţ – Sibiu

Menţiune: Lucia Alexandru – Bucureşti

Vedete în recital: Florin Piersic, Ana Szeles, Cornel Constantiniu, Angela Ciochină, Mihaela Oancea, Liviu Oroş, Greta Zoicaş Berinde.

Prezentator: Mihai Florea

Scenografie: Cornel Ionescu

Acompaniament: Orchestra de muzică uşoară a Radioteleviziunii Române condusă de artistul emerit Sile Dinicu

A fost un concurs splendid

A fost un concurs splendid. Calitatea concurentilor peste asteptari. Festivalul de la Amara s-a impus cu trainicie in constiinta iubitorilor muzicii usoare si sunt ferm convins ca el in curand va fi un festival national. Castigatoarea trofeului, Mihaela Runceanu a creat interpretari pline de farmec si rafinament, avand toate calitatile ca in cel mai scurt timp sa se impuna printre cei mai prestigiosi solisti ai genului.

Laurentiu Profeta

Cunoştinţa cu viitorul muzicii uşoare

Am venit la Amara cu gandul de a ma intalni cu cel mai proaspat val de interpreti. Este, daca vreti, cunostinta cu viitorul muzicii usoare. Fara a-i flata pe orgnizatori, afirm ca acest concurs este deasupra celor organizate in alte zone ale tarii. Aici totul este pus la punct pana la amanunt, iar spectatorii fie ca sunt ialomiteni sau din alte localitati ale tarii, au acea caldura fluida capabila sa poarte pe interpreti pe cele mai inalte si fascinante culmi. Viitoarele mele creatii le voi incredinta, cu mare bucurie, unora dintre concurentii acestor seri de neuitat.

George Grigoriu

Inapoi la pagina anterioara


Page in 1,251 seconds.