Editia a XXXV-a

„Trofeul AMARA 2002”, 4-6 august

SPECTACOL DE GALĂ ÎN PIAŢA REVOLUŢIEI DIN SLOBOZIA


O ediţie care a ieşit din tipare prin faptul că după două zile de concurs la grădina Cinemascop din Amara festivalul s-a mutat cu Gala la Slobozia, în Piaţa Revoluţiei. O soluţie apreciată de unii, blamată de alţii, trecută cu vederea de cei mulţi, care s-au văzut invitaţi „pe d’a moca” la un spectacol de sunet şi lumini de excepţie susţinut de două trupe care nu mai au nevoie de prea multe cuvinte: VOLTAJ şi HOLOGRAF.

FIŞA TEHNICĂ

Organizatori: Consiliul Judeţean Ialomiţa, Prefectura Judeţului Ialomiţa, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural naţional Ialomiţa, Centrul Creaţiei Populare Ialomiţa, Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“

Juriul: Marcel Dragomir – preşedinte, Dani Constantin, Titus Andrei , Viorel Gavrilă, Adrian Ordean, Doru Tufiş, Jan Cheptea, Emilian Şerban, Bogdan Cristinoiu – preşedinte de onoare.

Număr concurenţi: 24

Premii:

Trofeul tinereţii: Alice Croitoru – Argeş

Premiul I: Silvia Barta – Ialomiţa

Premiul al II-lea: Marian Ardelean – Bucureşti

Premiul al III-lea: Raluca Drăgoi – Prahova

Menţiune: Grupul Dolce – Bucureşti

Menţiune: Elena Băltăgan – Buzău

Menţiune: Adriana Vlad – Braşov

Premiul special: Bianca Spânache – Vaslui

Premiul special: Costi Niţulescu – Olt

Vedete în recital: Marcel Pavel, Sanda Ladoşi, ASIA, Bosquito, Dl. Problemă, Holograf, Voltaj, Alice Croitoru (Trofeu 2001)

Prezentator: Iuliana Marciuc

Director festival: Elena Pacală

Producător festival, sonorizare şi lumini: Migas Real Compact

Scenografia: Teatrul „Fantasio“ – Constanţa

Amara, pe locul I!

Afirmaţia din titlu poate părea uşor hazardată, dar din mai multe puncte de vedere festivalul de muzică uşoară de la Amara deţine superioritatea în domeniu: este cel mai longeviv (35 de ediţii, fără întrerupere!), singurul care păstrează nealterat spiritul tradiţional, clasic al genului, deţine şi recordul de spectatori, peste 2.000 (plătitori!) pe seară şi, în plus, se poate mândri că mai toţi premianţii săi (spre deosebire de Mamaia) au făcut ulterior carieră. Numai laureaţii de după 1990 (căci dacă ne întoarcem mai mult în timp trebuie să amintim de Angela Ciochină, Daniela Gyorfi, Laura Stoica, Marina Scupra şi mulţi, mulţi alţii) ne-am putea opri la Irina Nicolae (ASIA), Mihai Trăistariu (Valahia), Bogdan Negroiu (El Negro), Pepe, Aurel Moldoveanu, Călin Goia (Voltaj), Galax, Silvia Ştefănescu, Marcela Buruian, Lili Sandu (Trinity)!! Cu siguranţă, şi dintre laureaţii penultimei ediţii, având în vedere componenţa juriului prezidat de compozitorul Ion Cristinoiu, câţiva vor urca rapid treptele consacrării: este vorba de câştigătoare, formaţia vocală „Vox” (Ramona Ambrozi, Adina Postelnicu, Alexandra Zotina), Rodica Novac, George Jimblaru, Victoriţa Bidea, Măria Gherman Popa, Elena Băltăgan (premiul „Asterix” Slobozia, oferit de fostul component al grupului „Vouă”, Puiu Creţu). Şi mai este ceva pentru care orice festival din ţară se cuvine sa invidieze manifestarea de la Amara: recitalurile în afara concursului. Din acest punct de vedere, afişul festivalului a fost absolut impresionant: Mădălina Manole, Body&Soul, Aurel Moldoveanu, Doru Tufiş, Pepe şi formaţia sa, Daniel lordăchioae, Amadeus, Blondy, Double D, Voltaj. La care trebuie să adăugăm mega-show-ul gratuit oferit spectatorilor din Slobozia după terminarea festivalului (încheiat cu focuri de artificii), în care au cântat laureaţii concursului plus Iris, Talisman, Alpha Project, Ro-Mania, nemaivorbind de recitalul de umor al marilor actriţe Draga Olteanu-Matei şi Rodica Popescu Bitănescu. Vă mai îndoiţi acum că Amara este nr. 1 în ţară?

Dan CHIRIAC,
Actualitatea muzicală, nr. 9, septembrie 2002

UN PUBLIC DE-A DREPTUL MINUNAT

“Incepand din 1992 am fost la Festivalul de la Amara aproape in fiecare an. Publicul din seara asta a  fost de-a dreptul minunat. M-au facut sa ma simt asa cum nu m-am mai simtit de mult pe o scena din Romania. Mi-au umplut sufletul de bucurie si poate ca este suficient sa spun acest lucru. M-am simtit minunat aici si voi reveni oricand cu o foarte mare placere.”

Sanda Ladosi

DE PUŢINE ORI AM AVUT PARTE DE O ASEMENEA PRIMIRE

“Nu am cantat niciodata la Amara! Se intalneste destul de rar un asemenea public. De putine ori am avut parte de asa ceva, de o asemenea primire. Va jur ca m-am simtit minunat, sunt de-a dreptul minunati. Nu-mi venea sa cred ca stiau cea mai mare parte a pieselor mele. Nu-mi vine sa cred ca oamenii sunt atat de dornici sa ne asculte, sunt atat de dornici de iubirea de muzica.”

Marcel Pavel

UN REGAL AL MUZICII ŞI ROFESIONALISMULUI

Facand un apel la memorie, cred ca anul acesta ar inseamna a sasea participare a mea in juriul Trofeului Tineretii. Se spune ca Festivalul de la Amara este, dupa Festivalul de la Mamaia, a doua competitie muzicala din Romania. Eu raman totusi la parerea ca „Trofeul Tineretii” este prima manifestare de gen din Romania. La Mamaia sunt arhicunoscute jocurile de culise ori interesele ce au reusit, in ultima vreme, sa puna in umbra spectacolul artistic, in acelasi timp Festivalul de la Amara ramanand un regal al muzicii si profesionalismului.

Titus Andrei

Inapoi la pagina anterioara


Page in 1,363 seconds.