Impresii
„Este pentru a patra oara cand prezidez juriul concursului de la Amara. Pot sa afirm ca fiecare editie a marcat o reusita certa in cel putin un aspect al manifestarii. Amara, statiunea din mijlocul Baraganului, este cadrul ideal pentru un festival al cantecului romanesc, pentru ca aici, in acest an se vor canta numai melodii romanesti. Nota specifica acestei editii? Decenta si bunul gust. Vrem ca festivalul care incepe azi sa intruneasca toate atributele unei manifestari dedicate tineretii, optimismului si triumfului muzicii de calitate.”
Nicolae Kirculescu – 1971
„Socot ca ”Portativul ialomiten” constituie un puternic stimulent atat pentru artistii amatori locali, cat si pentru cei veniti din alte judete. Avem prilejul astfel sa asistam la o intrecere pasionanta, de pe urma creia adevarata arta are numai de castigat.”
Vasile Timis – 1971
„La Amara avem de-a face doar cu cantareti amatori ce bat la portile consacrarii. Totusi, m-a surprins in mod placut valoarea concurentilor. Va marturisesc sincer m-as fi asteptat sa gasesc interpreti mai putin talentati. Dintre cei peste 40 pe care i-am audiat, 70 la suta pot fi trecuti in categoriile buni si foarte buni. Dupa aprecierea mea vom asista la o lupta inversunata pentru cucerirea „Trofeului Amara”, a premiilor si a mentiunilor. Prevad ca juriul nu va avea deloc o sarcina usoara. Festivalul de la Amara se dovedeste a fi un festival serios, unul din cele mai importante din tara.”
Horia Moculescu – 1973
„Am intilnit aici o adevarata „explozie” de public. Si de tinerete. Amara este o prelungire a festivalului de la Mamaia, de la profesionisti la amatori. Asa cum profesionistilor le-a fost deschisa o fereastra pentru comunicarea cu publicul si pentru amatori se impune acelasi lucru. Amara este, de acum, un nume intrat in limbajul artistic”
Sile Dinicu – 1974
„Editia precedenta m-a obligat, as putea spune, sa revin la Amara. In acest an remarc o participare numeroasa, ceea ce dovedeste popularitatea festivalului si apoi prezenta, atat in juriu cat si pe scena a unor nume de prestigiu. Asta dovedeste seriozitatea acestui festival, realmente o tribuna de lansare, de certa etalare a talentului.”
Vasile Donose – 1974
„Publicul ialomitean a fost inima mea. Generozitatea lui si receptivitatea de care da dovada mi-au creat de la prima intalnire placerea revederii. Astept cu emotie o noua invitatie.”
Narghita – 1974
„Amara a devenit pentru patru zile, prin larga participare, capitala muzicii usoare romanesti. Suntem fascinati de acest festival desfasurat sub emblema tineretii.”
Mihai Florea – 1975
„Nu exagerez afirmand ca festivalul „Trofeul Tineretii” – Amara este cea mai prestigioasa manifestare a genului dupa Festivalul national de muzica usoara de la Mamaia.”
Vasile Donose – 1976
„Am revenit in juriul Festivalului de la Amara dupa 6 ani. Am constatat ca fata de ce cunoscusem atunci totul a trecut printr-o uluitoare metamorfoza. Acest festival trebuie sustinut de noi, compozitori si specialisti ai muzicii usoare, pentru a deveni o manifestare nationala.”
Aurel Giroveanu – 1976
„Festivalul de la Amara ramane cel mai important concurs pentru consacrarea tinerilor interpreti de muzica usoara.”
Mirela Voiculescu – 1976
„A fost un concurs splendid. Calitatea concurentilor peste asteptari. Festivalul de la Amara s-a impus cu trainicie in constiinta iubitorilor muzicii usoare si sunt ferm convins ca el in curand va fi un festival national. Castigatoarea trofeului, Mihaela Runceanu a creat interpretari pline de farmec si rafinament, avand toate calitatile ca in cel mai scurt timp sa se impuna printre cei mai prestigiosi solisti ai genului.”
Laurentiu Profeta – 1976
„Am venit la Amara cu gandul de a ma intalni cu cel mai proaspat val de interpreti. Este, daca vreti, cunostinta cu viitorul muzicii usoare. Fara a-i flata pe orgnizatori, afirm ca acest concurs este deasupra celor organizate in alte zone ale tarii. Aici totul este pus la punct pana la amanunt, iar spectatorii fie ca sunt ialomiteni sau din alte localitati ale tarii, au acea caldura fluida capabila sa poarte pe interpreti pe cele mai inalte si fascinante culmi. Viitoarele mele creatii le voi incredinta cu mare bucurie, unora dintre concurentii acestor seri de neuitat.”
George Grigoriu – 1976
„Amara este o prelungire a festivalului de la Mamaia, de la profesionisti la amatori.”
Luigi Ionescu – 1978
„Dupa doua seri constat in mod placut nivelul calitativ al concurentilor si al festivalului. Formatia locala care acompaniaza, desi au in componenta lor numai artisti amatori, mi-au lasat o buna impresie. Judetul Ialomita dovedeste noi resurse artistice.”
Mircea Neagu – 1978
„Pe scena de la Amara am fost concurenta in urma cu catva timp. Reintalnrea cu Slobozia si cu publicul a fost emotionanta. Am cantat cu placere stiind ca de pe aceasta scena am pornit candva catre viitoarea consacrare.”
Angela Ciochina – 1978
„Si in acest an scena de la Amara a gazduit poate cele mai bune voci aflate la poarta consacrarii in muzica usoara. Multa seriozitate si din ce in ce mai mult profesionalism. Cred ca este cel mai valoros festival de acest gen din tara.”
Mihai Constantinescu – 1979
„Cine nu vine la Amara, va asigur, are de pierdut. Festivalul e serios si are prestigiu.”
Voicu Enachescu – 1984
„Festivalul „Trofeul Tineretii” de la Amara a ramas acelasi, adica excelent. Laureatii de la Amara au succes si la Festivalul de la Mamaia. E un semn ca la Amara sita cerne.”
Vasile Veselovski – 1984
„Aproape toti tinerii interpreti care sint selectati pentru marele concurs de la Mamaia vin la Amara sa-si incerce fortele. La Amara se desfasoara de 20 de ani cel mai semnificativ concurs interjudetean de muzica usoara din tara. Trofeul acesta a devenit o trambulina certa. Aici s-au lansat multe vedete. Concursul este superb; are calitate, are atmosfera, are public exceptional.”
Ion Cristinoiu – 1987
„Concursul de la Amara este, de departe, cel mai important care se desfasoara in Romania, cu exceptia celui de la Mamaia, pe care, de fapt, il precede. Laureatii Trofeului au dobandit premii importante la Mamaia, dovada a serizozitatii tinerilor care isi asuma responsabilitatea de a participa aici. Un concurs care dobandeste un asemenea prestigiu isi cristalizeaza caratele in mod obiectiv in fata vietii muzicale romanesti.”
Vasile Donose – 1988
„Acest festival care se petrece in aceasta mica statiune, de asa de multa vreme, este si un fel de preselectie pentru Mamaia si totodata un serios concurent al ei. Amara este, prin traditia ei, cea care a tinut sus steagul muzicii usoare romanesti in perioada in care Mamaia a avut cativa ani in care n-a functionat. „Trofeul Tineretii” este singurul festival de gen care a functionat in favoarea muzicii usoare romanesti.”
Ion Cristinoiu – 1993
„Subliniez ca a fost o perioada cand concursul „Trofeul Tineretii” de la Amara era cel mai puternic festival dedicat tinerelor talente de muzica usoara din tara. Poate cu exceptia celui de la Mamaia. Tot ce am spus s-a confirmat in numeroase randuri de-a lungul anilor, in sensul ca premianti ai concursului de la Amara au devenit in scurta vreme laureati ai festivalului de la Mamaia. Era un fel de poarta de intrare la Mamaia. Festivalul „Trofeul Tineretii” isi mentine de foarte mult timp aceasta calitate.”
Vasile Donose – 1997
„Concursul a fost extraordinar. Probabil juriul va avea de gandit si rasgandit, cantarit si rascantarit pentru ca sa putem fi cat de cat drepti cu valorile afirmate aici. Ma bucur foarte mult ca festivalul acesta creste in timp ce altele scad. De asemenea, ma bucur ca aici vor fi fericiti sa ia o mentiune cei care iau trofee in alte parti. Asta spune foarte mult despre valoarea festivalului.”
Vasile Donose – 1998
„Este cel mai longeviv festival de gen din tara si de departe cel mai prestigios dupa Mamaia, fiind pastratorul cel mai fidel al spiritului muzicii noastre usoare.”
Octavian Ursulescu – 2000
„Incerc un sentiment straniu, peste cateva clipe o sa fiu pe scena, in recital, iar in fata mea, in primul rand sunt colegii mei de juriu, cei care cu 9 ani in urma isi exprimau parerea vis-a-vis de cat insemn eu pe scena. Este o performanta sa fii langa Ion Cristinoiu, Titus Andrei, Serban Georgescu, Dani Constantin, Adi Ordean si sa te numeri printre cei care acum judeca ceea ce a ajuns la Amara, ca si finalisti… Ma simt cu adevarat implinit si faptul acesta ar trebui sa le dea si concurentilor de gandit, sa incerce, sa lupte din rasputeri, daca au ceva de spus pe scena. Ma simt fericit ca am fost invitat la Amara.”
Aurel Moldoveanu – 2001
„Cel putin in privinta recitalurilor, festivalului de la Mamaia ii va fi imposibil sa-l egaleze pe cel de la Amara – cel mai „batran” concurs de muzica usoara din tara.”
Octavian Ursulescu – 2001
„Ma bucur sa fiu din nou la Amara, dupa 16 ani. Este o mare bucurie sa vezi atatia tineri care incearca sa se afirme. Cel mai bun va fi si alesul juriului, va garantez.”
Marcel Dragomir – 2002
„Incepand din 1992 am fost la Festivalul de la Amara aproape in fiecare an. Publicul din seara asta a fost de-a dreptul minunat. M-au facut sa ma simt asa cum nu m-am mai simtit de mult pe o scena din Romania. Mi-au umplut sufletul de bucurie si poate ca este suficient sa spun acest lucru. M-am simtit minunat aici si voi reveni oricand cu o foarte mare placere.”
Sanda Ladosi – 2002
„Nu am cantat niciodata la Amara! Se intalneste destul de rar un asemenea public. De putine ori am avut parte de asa ceva, de o asemenea primire. Va jur ca m-am simtit minunat, sunt de-a dreptul minunati. Nu-mi venea sa cred ca stiau cea mai mare parte a pieselor mele. Nu-mi vine sa cred ca oamenii sunt atat de dornici sa ne asculte, sunt atat de dornici de iubirea de muzica.”
Marcel Pavel – 2002
„Facand un apel la memorie, cred ca anul acesta ar inseamna a sasea participare a mea in juriul Trofeului Tineretii. Se spune ca Festivalul de la Amara este, dupa Festivalul de la Mamaia, a doua competitie muzicala din Romania. Eu raman totusi la parerea ca „Trofeul Tineretii“ este prima manifestare de gen din Romania. La Mamaia sunt arhicunoscute jocurile de culise ori interesele ce au reusit, in ultima vreme, sa puna in umbra spectacolul artistic, in acelasi timp Festivalul de la Amara ramanand un regal al muzicii si profesionalismului.”
Titus Andrei – 2002
„Este o mare placere pentru mine sa ma aflu aici. Acest festival este poate ultimul bastion al muzicii usoare romanesti si cele aproape patru decenii de traditie muzicala spun aproape totul despre valoarea sa.”
Marcel Dragomir – 2003
„Concurentii au fost foarte buni. Vom avea o misiune foarte, foarte grea I-as imparti totusi in doua categorii: unii cu o voce de exceptie, dar care au interpretat melodii mai putin reusite, si altii cu o voce mai putin impresionanta, dar cu melodii extrem de valoroase. Asa ca nu doresc nimanui sa fie in pielea membrilor juriului in aceasta seara.”
Dani Constantin – 2003
„E prima data cand vin la Festivalul de la Amara, dar am auzit foarte multe lucruri bune despre acest festival, iar acum am reusit sa ma conving. Cred ca depaseste Festivalul de la Mamaia, prin profesionalism, muzica buna, calitate, si, cel mai important, longevitate. Apreciez si echipa organizatorilor, extrem de inimoasa, care pune mult suflet si se vede ca ceea ce este aici este 100% pasiune, iar concurentii foarte buni.
Eu am facut parte dintr-un juriu alaturi de Horia Moculescu si va asigur ca toate juriile conduse de domnia sa au o calitate principala : corectitudinea.
Publicul de aici este o mai veche cunostinta, de un nivel inalt, care apreciaza muzica buna. Ii vad cat de multi vin aici si asta ma face sa cred ca se mandresc cu festivalul lor.
La Amara mi-as dori sa revin, pentru ca Trofeul este un simbol al muzicii bune si vreau sa ne revedem cu bine la a 38-a editie.“
Alina Sorescu – 2004
„Este o editie foarte reusita, mai ales ca au fost evolutii care difera ca maniera interpretativa. Am vazut formatii, am vazut solisti si ma bucura mult ca sunt multi copii de saisprezece ani, care au emanat prospetime pe scena. Important mi se pare nu premiile pe care concurentii le obtin, ci simpla participare, pentru ca acest festival este unul unde se canta intr-adevar si se canta live, lucru devenit din ce in ce mai rar. Mi se pare un lucru semnificativ faptul ca aici este o rampa de lansare, asa cum a fost pentru cei care acum sunt vedete iubite si apreciate in toata tara si cine stie, un nume pe care l-am auzit astazi poate deveni celebru peste trei, patru, cinci luni…“
Ricki Dandell – 2005
„Festivalul este foarte bun, ar trebui mai mult mediatizat, pentru ca are potential si personal cred ca ar fi un festival de prestigiu. Am observat insa o serie de interprete care participa la festivalurile si concursurile regionale, judetene, satesti si asa mai departe si deja au inceput sa se repete, sa adopte o atitudine care nu este buna; trebuie sa fie mult mai implicate pe scena si daca nu au atitudinea potrivita, daca nu pun suflet in ceea ce fac, mai bine sa nu mai faca.“
Titus Munteanu – 2005
Sunt cel putin trei concurenti pentru care as fi in stare sa compun o melodie. Sper ca acesti tineri, pe care de altfel am avut ocazia sa-i mai intalnesc si pe care i-am mai avut invitati in emisiunea mea vor schimba lucrurile pe piata muzicala romaneasca. Acestia au fost totusi destul de buni, iar publicul spectator pe masura. “
Horia Moculescu – 2006
„Un talent autentic si unul adevarat se vede de la bun inceput, chiar daca mai inveti cate ceva. Am vazut niste prestatii autentice cu cateva voci puternice. S-a cantat live si asta e un lucru foarte important. Chiar daca mai scapa un sunet asta inseamna natura. Asa cum da Dumnezeu in acea clipa inspiratia, asa sa fie si prestatia. Au fost prestatii foarte frumoase si am impresia ca Trofeul Tineretii creste calitativ in fiecare an, ceea ce inseamna ca este o mandrie pentru dumneavoastra. Daca voi mai putea voi veni cu mare placere si la celelalte editii, asa cum am venit zilele astea din Germania. Si nu regret nimic.“
Ricky Dandell – 2006
„Anul acesta concurentii sunt mai pregatiti decat in anii anteriori, dovada ca si publicul a inceput sa guste din interpretarile lor. Este un festival de muzica usoara romaneasca care va reusi sa scoata in evidenta tinerii care au inclinatie spre acest gen de muzica si care doresc sa ajunga nume sonore pe scenele din Romania si nu numai.“
Victor Moraru – 2007
„Sunt pentru prima data in juriu la Amara. Am mai fost, insa cu tatal meu, cand era el in juriu, prin anii 97-98…Ma bucur ca am fost invitat si aici, am vazut un nivel foarte bun, un repertoriu destul de variat, a fost un spectacol foarte frumos. Este un festival mai bun decat cel de la Mamaia, poate pentru ca este facut cu multa pasiune.“
Andrei Tudor – 2008
„Revin dupa 6 ani la Amara si vad in festival un foarte mare progres, din toate punctele de vedere. Astept cu placere sa revin“
Marcel Pavel – 2008
„Este un festival cu care am copilarit, un festival la care tin foarte mult si de fiecare data incerc sa depun tot efortul posibil pentru ca acesta sa ramana undeva sus, in ierarhia muzicii usoare romanesti. As vrea sa multumesc tuturor oamenilor implicati in organizarea acestei manifestari, atat celor de pe plan local cat si celor de pe plan national. Oameni care au pus suflet si au fost alaturi de acest festival mult editii la rand si care, cu regret spun, ca o parte dintre ei nu mai sunt printre noi. “
Cristian Obrejan – 2008
„Anul acesta „Trofeul tineretii” – Amara a fost un caz foarte fericit. Eu am considerat ca din cei 14 concurenti, cel putin 12 au fost cei mai buni dintre concurentii care au participat in ultimii 4-5 ani la festivalurile de gen din Romania”
Horia Moculescu – 2009
„In primul rand, ma bucur ca s-a putut organiza acest festival in conditii de criza. Concurentii au avut o prestatie scenica foarte buna si ne-a fost foarte greu sa decidem cine va lua premiile.”
Horia Moculescu – 2010
„Publicul festivalului „Trofeul tineretii” de la Amara este unul pretenţios deoarece a avut foarte multă experienţă în muzică şi interpretare. Aici au cântat şi au fost premiaţi mari cântăreţi români.”
Gabriel Cotabiţă – 2016
„Spectatorii au o încredere desăvârşită în preselecţiile efecutuate de-a lungul anilor şi vin, cu miile, seară de seară. Vor „rata“ doar cei care nu mai găsesc locuri.”
Horia Moculescu – 2016
„Trofeul tinereţii“ face parte, așa cum am spus-o în repetate rânduri, din „Triunghiul de aur“ al festivalurilor de muzică uşoară din România, alături de „George Grigoriu“ de la Brăila şi „Dan Spătaru“ de la Medgidia. Ce le aşează umăr la umăr pe aceeaşi înaltă treaptă, dincolo de organizarea perfectă şi de logistică (scenă, sunet, lumini, afişe, programe de sală, bannere, sponsori, parteneri media)? Faptul că toate trei sunt transmise în direct pe micul ecran, că pe scenă se află aceeaşi orchestră, de departe cea mai valoroasă din ţară, şi că, foarte important, cuantumul premniilor este, de asemenea, fără concurenţă. Au „sucombat“ Mamaia şi „Cerbul de aur“, la finala Eurovision n-am mai ajuns în 2016, dar datorită acestor trei manifestări compozitorii, textierii, instrumentiştii, interpreţii din muzica uşoară românească au scene unde să-şi dovedească talentul. Este şi motivul pentru care anul trecut revista „Actualitatea Muzicală“ a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România a acordat reuniunii muzicale de la Amara titlul de „Cel mai bun festival de muzică uşoară din ţară.”
Octavian Ursulescu – 2016
„În spatele acestui Festival este o istorie extraordinară, care se datorează celor care de-a lungul timpului, prin implicare şi dăruire, au făcut posibilă desfăşurarea neîntreruptă an de an, transformând un festival de muzică uşoară din inima Bărăganului în cel mai longeviv Festival de muzică uşoară din ţară. Prestigiul Trofeului tinereţii l-au dat atât membrii juriului, orchestrele care au fost prezente alături de concurenţi, vedetele din recitaluri, prezentatorii, dar şi tinerele talente care au urcat pe scena Grădinii de Vară din Amara, concurenţi dornici să se afirme şi să îşi alăture în palmares un premiu câştigat la Amara. Tuturor acestora le mulţumim pentru că astăzi noi avem şansa de a ne mândri cu un eveniment cultural recunoscut în toată ţara.”
Larisa Mihai – directorul Festivalului „Trofeul tinereţii“ – Amara 2016
„Din punct de vedere muzical acest festival a crescut foarte mult. Pe această scenă s-au născut nume mari în muzica pop românească și bravo organizatorilor că au reușit să țină acest festival. Sunt concurenți foarte buni, tineri, talentați și sunt convins că cel puțin doi sau trei vor merge foarte, foarte sus și vor ajunge pe scenele mari. Sunt doar doi băieți, dar puștiul care vine tocmai din Maramureș are o voce și o sensibilitate extraordinare, iar cel de-al doilea este de la Conservator, cu o sensibilitate aparte, prezintă două piese total altfel aranjate, orchestrate, față de compozițiile inițiale, exact pe feelingul pe care îl are el. O surpriză totală. Sunt copii buni, repertoriu divers, iar pe viitor noi îi vom lua la recitaluri în țară. La Amara este totul extraordinar pentru că sunt oameni extraordinari care se ocupă de organizare și cărora eu le mulțumesc în mod deosebit.”
Ionel Tudor – compozitor – Amara 2018